Over mij

Als jong meisje had ik een duidelijk toekomstbeeld voor ogen. Ik werd paardendierenarts en zou iedere dag bezig zijn met mijn passie. Aan ambitie en doorzettingsvermogen geen gebrek, dus dit kon niet mislopen.

Levensles één: niets is helemaal zoals je het je voorstelt.  

De job van dierenarts bleek toch wat minder romantisch te zijn ‘in het echt’, waardoor de kinderdroom werd bijgestuurd richting psychologie. Eerlijk is eerlijk, het was geen gemakkelijke stap. In mijn hoofd stonden therapeuten vooral gelijk aan geitenwollensokkentypes die vooral zelf een hoop issues hadden. Niet meteen het beeld waarmee ik mezelf wou associëren. Stap voor stap lukte het wel om mijn eigen weg hierin te vinden en mijn vooroordelen los te laten. Geïnspireerd door het werk uit de Verenigde Staten waar men samen met gedetineerden hulphonden ging opleiden of trauma bij oorlogsveteranen behandelde met behulp van paarden, ontstond er een nieuw ideaal toekomstbeeld. De start leek alvast gemaakt toen ik in 2011 onmiddellijk na mijn afstuderen aan de slag kon als psychologe in de gevangenis.

Het slechte nieuws is, tijd vliegt. Het goede nieuws is, jij bent de piloot.

Boeiende job met een zekere status die bovendien allesbehalve ‘zweverig’ was en vele voordelen had, … rationeel gezien had ik alles om helemaal tevreden te zijn (en andere mensen benoemden dit ook letterlijk zo). En toch vond ik geen rust en worstelde ik constant met de vraag of dit het nu was. Desondanks bleef ik maar doorgaan op automatische piloot om  dat gevoel van onzekerheid en angst minder of niet meer te moeten voelen … tot dit niet langer lukte.

Op privégebied was er al enkele jaren een ander leerproces gaande. Zo leerde ik dat dokters ook maar gewone mensen zijn, het leven echt wel NU en niet zo controleerbaar is. Het was het laatste (weliswaar pijnlijke) duwtje dat ik nodig had.

Eind 2015 verliet ik de gouden kooi, zette de handrem af en besloot echt voluit voor mijn dromen te gaan. Ik richtte mijn eigen praktijk als psychologe op en startte als equitherapeut in een voorziening voor personen met een beperking, waar ik met veel passie zowel kinderen, jongeren als volwassenen begeleid heb. In 2023 was het tijd om écht helemaal voluit te gaan en mij enkel nog te focussen op mijn eigen praktijk. Het is zeker niet altijd de makkelijkste weg, maar ik kan wel met volle overtuiging zeggen iedere dag met mijn passie bezig te zijn en dat is uiteindelijk de essentie waar ik als kind al van droomde.


Privé

Naast mijn job ben ik vooral mama van Thomas en Olivier en vrouw van Stefan. Ons gezin telt verder nog een aantal viervoeters: onze hond Ralph (ook wel gekend als Ralph het kalf) en pony’s Prince & El Rey (mijn partners in crime).

Ik word verder heel blij van:

  • Koffie, gewoon zwart en een goed glas wijn (waarbij ik ook effectief slechtgezind word als het niet in het juiste of te kleine glas zit).

  • In volle galop crossen door de Kempense natuur.

  • Een goed pak friet met tartaar

  • Een dagje Efteling mét uiteraard het Sprookjesbos.

Opleidingen

Ik volgde reeds verschillende langdurige opleidingen en kortere bijscholingen in zowel binnen- als buitenland en school mij nog iedere dag bij. Een greep uit de opleidingen die voor het grootste deel mijn huidige manier van werken bepaald hebben:

  • Master in de psychologische wetenschappen (Universiteit Gent) – de reden waarom ik mij klinisch psychologe mag noemen.

  • Basisopleiding Acceptance & Commitment Therapy (ACT Academie) – het kader en de handvaten die ik dagelijks in mijn begeleidingen (en ook eigen leven) inzet.

  • Postgraduaat Equine Assisted Therapy (Artevelde Hogeschool Gent) – de principes en kennis om paarden op een onderbouwde manier in psychologische begeleidingen te kunnen inzetten.

  • Bijscholing Kids met PK en IK met PK (Centrum voor Paardencoaching NL) – de combinatie van Acceptance & Commitment Therapy met paardencoaching, een programma voor zowel kinderen als jongeren om veerkracht te vergroten.

  • Teams met PK (Centrum voor Paardencoaching NL) - Teams helpen groeien met behulp van paardenkracht en Acceptance & Commitment Therapy.

  • Trauma te paard (Drs. Martine Huurman) - Werken rond ingrijpende gebeurtenissen (met en zonder paarden) o.b.v. inzichten uit de polyvagaal theorie.

  • Postgraduaat Clinical Animal Behaviour (Odyssee Hogeschool) en Ethologie, ethiek en dierenwelzijn (Universiteit Gent) – het gedrag van dieren leren interpreteren en gedragsproblemen behandelen op een wetenschappelijk onderbouwde wijze.

  • Bijscholing Burn-out (The Human Link), kortere bijscholingen rond polyvagaal theorie en werken met trauma, behandeling van eetstoornissen (Eetexpert)… -  jaarlijks blijf ik meerdere congressen in binnen- en buitenland volgen rond de ontwikkeling van mijn vakgebied  (zowel de algemene psychologie, het gedrag van dieren als de combinatie binnen de diergeassisteerde therapieën).

Visie

Ik geloof niet in enkel zwart of wit, maar zie graag alle kleuren van de regenboog. Ik geloof niet dat er slechts één manier is om gelukkig te zijn. ‘Foute’ keuzes beschouw ik als ideale leerkansen om te ontdekken wat je echt wil in het leven. Ik geloof niet dat het ooit ‘af’ is, maar dat je iedere dag opnieuw de keuze maakt om datgene te doen wat voor jou er echt toe doet.  Denken, voelen EN doen maar telkens met de 2 voeten stevig op de grond!  

Missie

Anderen laten ervaren dat een begeleiding, met of zonder dieren, allesbehalve  zweverig kan zijn én vooral een investering in jezelf is (net zoals dat fitnessabonnement). Jezelf die aandacht en aanpak op maat  gunnen om iedere dag het beste uit het leven te leren halen en voluit voor je eigen ambities te durven gaan, ook wanneer die tegen de stroom ingaan.

Voel jij dat jouw leven er misschien ook anders kan uitzien? Wil jij ook van die automatische piloot af en echt helemaal jezelf kunnen zijn?

Zet dan alvast een eerste stap door

zodat we samen kunnen bekijken hoe ik jou het best verder kan helpen.

Heel graag tot gauw!