Laat ons er geen doekjes omwinden. Dé ultieme tip of techniek die ervoor zorgt dat we ons nooit nog slecht voelen, nooit nog piekeren, bang of onzeker voelen … bestaat gewoonweg niet. Net zoals praten alleen, je in eerste instantie een opgelucht gevoel zal geven, maar op lange termijn ook niet genoeg oplevert als je er verder niets mee doet.

In een begeleiding gaan we daarom niet enkel maar praten, maar vooral ook ervaren, voelen en tot actie overgaan. Hiervoor werk ik het liefst met de principes uit de Acceptance and Commitment Therapy (ACT), een vorm van gedragstherapie die wetenschappelijk goed onderbouwd is en waarvan de boodschap is: ‘Ga doen wat je moet doen om te zijn wie je wil zijn en maak ruimte voor ongemak en pijn’.

Komt dit dan neer op “leer er maar gewoon mee leven” of wil accepteren dan ook zeggen dat je plots al die lastige gedachten en gevoelens maar leuk moet gaan vinden?

Helemaal niet. Het doel is vooral om je er niet langer door te laten tegenhouden, je energie te steken in de dingen waar je wel invloed op hebt en ongeacht je omstandigheden, vooral te doen wat belangrijk voor je is.

Denken, voelen EN doen!

Je gaat hiervoor een aantal concrete vaardigheden aanleren en trainen. Denk hierbij maar aan:

  • Leren omgaan met negatieve gedachten of lastige gevoelens in plaats van ze te vermijden of ertegen te vechten.

  • Duidelijk krijgen wat voor jou echt belangrijk is en dit omzetten naar concrete acties in je dagelijkse leven.

  • Je aandacht leren richten in plaats van op automatische piloot door te gaan.

  • Dingen doen die spannend maar belangrijk voor je zijn en ze niet langer uitstellen uit angst om te falen of afgewezen te worden door anderen.

  • Leren van alle hindernissen op je weg in plaats van ze als eindpunt zien.

  • Vriendelijker kunnen zijn voor jezelf en leren zien waar je wel goed in bent.

ACT blijkt bovendien tot nog krachtigere en snellere resultaten te leiden, in combinatie met echte paardenkracht, ook wel Equine Assisted Therapy (EAT) genoemd.

Wat kan een dier dat quasi de ganse dag staat te grazen in de weide, jou nu bijleren over jezelf of het échte leven?

Simpel, paarden zijn gewoon erg goed in die dingen die wij lijken af te leren en waar we op vastlopen.

Concreet zijn paarden 24 op 24 met hun volle aandacht in het huidige moment. Wij leven steeds meer in ons hoofd, waardoor we enerzijds blijven piekeren over wat er mis liep in het verleden en anderzijds al onze aandacht geven aan al wat er nog zou kunnen misgaan.

Meesters in de mindfulness

Daarnaast hebben paarden een scherp oog voor datgene waar wij ons blind voor maken, lichaamstaal. Ze merken de kleinste verandering in spierspanning, hartslag, ademhaling en lichaamshouding op en het is net deze focus die het werken met paarden zo krachtig maakt. Onze communicatie verloopt immers ook voor maar liefst 85% non-verbaal en toch zetten we volop in op die andere 15%, namelijk onze woorden. We zetten vaak een masker op, laten anderen niet zien hoe we ons echt voelen en weten niet meer hoe we ons moeten gedragen.

Een paard heeft niets aan zo’n dubbele boodschappen, kijkt dwars door alle maskers heen en reageert enkel op datgene wat er NU is. Door hun gedrag of lichaamshouding aan te passen, laten ze je duidelijk zien wanneer je gedachten afdwalen of wanneer je jezelf achter een masker verstopt. Door middel van eenvoudige oefeningen ga je leren uit die automatische piloot te stappen, bewuster stil te staan bij hoe je je voelt, hoe je communiceert met anderen en bekijken we vervolgens samen hoe je deze inzichten ook toepast in je dagelijkse leven.

Geen ervaring met of bang voor paarden? No worries, alle oefeningen worden opgebouwd met kleine stappen, waarbij we volledig jouw tempo volgen. Bovendien werken we vooral naast de paarden (ook vanop grotere afstand) en staat veiligheid steeds voorop.

Te alternatief voor jou of bang dat het zweverig wordt? Dat was initieel ook mijn grootste bezorgdheid, maar de resultaten in de praktijk maakten al snel duidelijk dat het wel degelijk ook op een nuchtere manier kan en geen hocus pocus is. Als je daarbij weet dat we slechts 20% onthouden van wat we horen versus 90% van wat we ervaren, is het nog extra de moeite om eens voluit op de ervaring te durven inzetten. Een open blik, stevige schoenen en kledij die tegen wat vuil kan, zijn de enige vereisten om een keer dat out of the box denken in de praktijk uit te testen.  

Ook zin gekregen om met deze krachtige methodiek aan de slag te gaan?

Heel graag tot gauw!

Katrien